Interviuri Diversitate și Incluziune #1

Interviurile Diversitate și Incluziune sunt un proiect marca EMCC România - facilitate de către Georgeta Dendrino - Vicepreședinte Proiecte EMCC România.

Scopul lor este de a aduce în fața organizațiile românești prin oamenii de Resurse Umane care ne povestesc despre proiectele interne care au ca obiectiv Diversitatea și Incluziunea.

Îi mulțumim Mariei Tătaru - HR Director ARCTIC - care este prima care ne-a răspuns la invitație.

Despre tine

Maria TĂTARU s-a alăturat echipei Arctic în august 2019 în calitate de HR Director. A adus cu sine o experiență de peste 20 ani în industriile automotive și FMCG, precum și o experiență în Plant Management cu rezultate remarcabile. Certificările multiple, cum ar fi CIPD, DDI sau de project management dobândite pe parcursul carierei completează traseul său profesional și personal. Cu un spirit inovativ și plin de energie, Maria este dedicată perfecționării continue a proceselor de resurse umane, precum și creării unui cadru propice dezvoltării atât angajaților Arctic, cât și noii generații.

1. Știu că aveți inițiative în zona de DEI în firmă. De unde a venit această nevoie și cum o adresați?

Suntem o companie care pune sustenabilitatea – grija pentru planetă și pentru oameni – în centrul strategiei de afaceri. Aspecte ca drepturile omului sau responsabilitatea socială sunt esențiale pentru o dezvoltare durabilă. În același timp, diversitatea și inovația sunt legate, pentru că un mediu divers duce la deschidere, la idei și soluții mai bune, la un plus de agilitate. Cu atât mai mult cu cât la Arctic avem o viziune clădită pe inovație și dezvoltare, pe regândirea metodelor tradiționale de producție sau pe promovarea unor pattern-uri de consum responsabil. Toate acestea sunt motivele pentru care diversitatea, egalitatea și incluziunea nu sunt doar puncte pe care le bifăm, ci fac parte din identitatea noastră ca organizație. Mă refer aici atât la Arctic, cât și la grupul din care facem parte, Arçelik, care are o politică de zero toleranță față de orice tip de discriminare.

Egalitatea de gen ne preocupă în mod deosebit, cu atât mai mult cu cât activăm în domenii pe care stereotipurile de gen le asociază bărbaților: producție, inginerie, R&D. Totodată, femeile continuă să fie depășite numeric de bărbați la nivel de conducere, în pofida impactului pozitiv dovedit al echilibrului de gen. Implicarea noastră are o dimensiune globală, grupul din care facem parte fiind semnatar al Declarației privind egalitatea la locul de muncă al inițiativei HeForShe a UN WOMEN si recent inclus pentru prima data in Bloomberg Equality Index 2023. Ne ghidăm după convingerea că o reprezentare echilibrată a femeilor la nivelul structurilor de decizie constituie un câștig nu numai la nivel de business, ci și pentru societate în ansamblul său. Astfel că pe plan local, unul dintre obiectivele noastre este să creștem numărul femeilor în toate nivelurile de conducere cu până la 10% în următorii 5 ani.

2. Cum includeți pe toată lumea?

Diversitatea programelor noastre reflectă diversitatea forței de muncă, dar și valorile noastre organizaționale – grija pentru mediu și comunitate, respectul reciproc, mândria de a fi primii și pasiunea de a crește împreună.

Dincolo de obiectivele la nivel global sau de grup, am făcut și o serie de evaluări interne prin diferite metode – focus grupuri, surveys, discuții one to one pentru a afla nevoile care există în organizație și a dezvolta programele cele mai potrivite.

Ne-am dat seama că trebuie să creștem gradul de conștientizare privind disparitatea de gen și să dezvoltăm instrumente și inițiative care să răspundă provocărilor specifice pe care femeile le întâmpină de-a lungul vieții profesionale, cum ar fi revenirea la locul de muncă, relansarea carierei sau accederea în poziții de conducere.

Ne-am propus și am reușit să construim o comunitate de femei care să crească, să facă schimb de experiență și să își extindă cunoștințele inclusiv în zona de leadership. Așa s-a născut în 2020 Arctic Women Community, proiectul meu de suflet și unul dintre cele mai importante la nivelul companiei când vine vorba de DEI. Este o inițiativă înființată prin voluntariat, al cărui nucleu este format dintr-un grup de lucru la care participa colege din diferite departamente. Acesta a reușit să aducă împreună femei cu backgrounduri și experiențe diferite, unul dintre punctele forte fiind acela că Arctic Women Community se adresează și mobilizează toate categoriile de femei din organizație – atât blue collar, cât și white collar, de la junior la senior.

Ne mândrim cu o agendă bogată ce include discuții, evenimente și proiecte care inspiră, educă și motivează femeile să reflecteze asupra propriilor obiective personale și profesionale și să își valorifice potențialul. Atingem o paletă largă de zone, de la sănătate și well-being la educație, mentorat, leadership, implicare în comunitate.

3. Ce tipuri de soluții aveți în firmă?

Proiectele noastre DEI sunt legate, în primul rând, de zona de educație și dezvoltare continuă, prin diverse programe dedicate, procese de talent management sau mentorat. In acelasi timp, in afara companiei ne adresăm, de pildă, și studentelor aflate în anii terminali în cadrul facultăților cu profil tehnic din România, prin proiecte ca WE-inTech. Acesta inițiativă sprijină tinerele care își doresc o carieră în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), oferindu-le traninguri, sesiuni de intership, inclusiv oportunitatea de a fi angajate în cadrul companiei.

4. Aveți și parteneri externi firmei? Cum funcționează parteneriatele?

În funcție de nevoile identificate apelăm și la parteneri externi, iar parteneriatele sunt gândite în funcție de scopuri și valori comune. În cadrul Arctic avem o tradiție a colaborării cu diverse organizații nonguvernamentale atât pe zona de educatie cât și pe zona de DEI.

5. Ce provocări ați avut?

Toate aceste programe fac parte dintr-un proces de transformare culturala care aduce cu sine provocari pe masura. In acelasi timp trebuie să ne asigurăm că procesele și cultura noastră evoluează simultan. Cea mai mare provocare este sa identificam nevoile și programele care să răspundă acestor cerințe, având în vedere că suntem o companie mare, cu diversitate demografică, prin specificul activității.

6. Cum vezi acest subiect în viitor? Cum arată discuțiile despre DEI în 10 ani?

Cu siguranță ne vom concentra atentia in continuare pe diversitate, egalitate și incluziune. Mă bucur să văd o susținere tot mai mare pentru astfel de programe și tot mai multe organizații care înțeleg importanta politicilor DEI. Acestea vor deveni un must-have în următorii zece ani pentru orice afacere. O zonă în dezvoltare este și domeniul STEM in care ma astept sa vad o schimbare a proportiilor tot mai vizibilă în următoarea decadă.

7. Mă gândesc în ce măsură inițiative de mentoring și coaching pot susține pe cele de DEI. Care sunt gândurile tale în acest sens?

O cultură care încurajează comunicarea continuă și deschisă, transparență și tranziția către servant leadership, susține o organizație incluzivă. Pentru Arctic, programele de mentorat și coaching au avut un rol important în acest sens. Aici ar fi de menționat lansarea programului de mentorat realizat în parteneriat cu Professional Women’s Network România, o asociație cu expertiză în domeniu: Inspire Project care s-a adresat femeilor din middle managementul Arctic, cu experiență minimă de trei ani într-o funcție de conducere, conectându-le cu mentori care au acumulat deja o experiență managerială recunoscută.

Prin extindere, la nivel local am lansat și un program de mentorat intern, MentorART, care se adresează colegilor la nivel de specialist cu potențial de creștere în cadrul organizației, mentori fiind colegi din top management.

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Poveste terapeutică

Next
Next

De ce este supervizarea importantă?