Ce citește un team-coach?
În iulie și august grupurile de lucru au decis să ia o binemeritată vacanță de la întâlnirile comunităților de practică - asta nu înseamnă însă că se pune pe pauză și studiul individual. Partea bună? Poți face asta oriunde găsești un loc la umbră, la plajă sau la o cafenea în mijlocul orașului!
Pentru inspirație i-am rugat pe colegii de la grupul de lucru de team coaching să vină cu câteva recomandări de cărți - perfecte pentru a fi citite în vacanță.
Mi-a plăcut mult discuția despre miturile legate de vulnerabilitate și distincția dintre vulnerabilitatea sistemică și vulnerabilitatea relațională, despre cum curajul este contagios în echipe, despre diferențele semnificative dintre leadership-ul "cu armură" (en. armored leadership) și leadership-ul îndrăzneț, și despre cum claritatea înseamnă să-ți pese.
Cartea oferă resurse practice și instrumente valoroase pentru lideri și oricine lucrează cu echipe, cum ar fi eficientizarea ședințelor, susținerea conversațiilor unu la unu și importanța aducerii valorilor în practică, comunicarea și armonizarea lor de către lideri în cadrul echipelor. Brené Brown este un mare fan al limitelor (en.Boundaries) și povestește despre acea valoare pe care o numește Living BIG (Boundaries, Integrity, and Generosity).
Găsim informații relevante și despre cum să ne pregătim să dăm și să primim feedback, despre încrederea în echipe și inventarul BRAVING – un checklist foarte util în lucrul cu echipele și liderii.
Așadar, dacă vreți o lectură care să unifice conceptele introduse de Brené Brown și să le pună în contextul leadership-ului și construirii de echipe, "Dare to Lead" poate fi o lectură utilă și plăcută.
"When we have the courage to walk into our story and own it, we get to write the ending. And when we don’t own our stories of failures, setbacks, and hurt – they own us."
Se leagă de și cu Team Coaching și cu agilitatea necesară pentru a surprinde, fără patimă și preconcepții, tot ce aduc echipele în sesiunile de coaching. Precum și pentru a co-construi în spiritul și emoțiile lor unice!
"Being emotionally agile involves being sensitive to context and responding to the world as it is right now."
Si, mai este o carte care îmbogățește profilul de gazdă bună pentru emoțiile noastre și ale celor din jur. Sawubona, tuturor!
"What improv does at its simplest is cause us to take the focus off ourselves and to dial down our personal judgment."
23 de cazuri diferite, cu un accent comun pe cât de dificil este de auzit toate vocile din “cameră”, care mă face să mă gândesc o dată în plus la perspectiva sistemică și nevoia în team coaching de “a asculta” și vocile care nu sunt prezente în cameră, de a lua în considerare stakeholderii relevanți și impactul pentru viitoarele generații. Dacă mai luăm în calcul și propriile noastre preconcepții, ce ne este mai ușor de făcut, precum și ce suntem pregătiți și atenți să ascultăm, avem o imagine mai bună a felului în care activitatea de team coaching se intersectează cu supervizarea și cu dilemele etice. Complexitatea vine și din înțelegerea faptului că în același timp, team coach-ii sunt și parte din sistem, și observatori ai sistemului. Alte aspecte utile sunt legate de cum funcționează perechile de team coach-i, contractarea și recontractarea cu echipa și sponsorii, precum și relevanța și utilitatea elementelor de diagnostic. “Dansul” dintre team coach-ul extern și team coach-ul intern, alături de transferul procesului de team coaching către echipă ne face să reflectăm asupra viitorului și care tip de parteneriat sau abordare - internă, externă, mixtă e cea mai potrivită pentru team coaching. Toți contributorii au apreciat ca supervizarea a avut un rol determinant în susținerea lor și succesul proceselor de team coaching prezentate.
Cu multe perspective din zona de team coaching și coaching de grup, cartea oferă o imagine diferită a felului în care putem să ne creștem și dezvoltăm reziliența, adaptarea la situațiile tensionate și cum gestionăm presiunea și stresul. Cum ne ”hrănim” percepțiile într-un mod toxic care nu fac decât să afecteze felul în care colaborăm cu ceilalți. Sunt mai multe idei pe care le-am luat din cartea însă 3 mi se pare foarte importante: perspectiva diferită a felului în care putem să îmbunătățim dinamica ineficientă din echipe, să ”vindecăm” culturii toxice din unele organizații / echipe, dar și crearea de obiceiuri sănătoase de comunicare atât în conversațiile de 1 la 1 cât și în cele de grup.
The dysfunction on the team comes from the armor, not from ”bad people”
Alte nominalizări menționate de cei pasionați de zona de team coaching:
The Ethical Coaches’ Handbook - Wendy-Ann Smith, Jonathan Passmore, Eve Turner, Yi-Yang Lai și David Clutterbuck
Supervision in the Helping Professions - Peter Hawkins, Aisling McMahon, Robin Shohet, Judy Ryde și Joan Wilmot la McGraw-Hill
The Fearless Organization - Amy C. Edmondson
The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable - Patrick Lencioni
High Performance Team Coaching: A Comprehensive System for Leaders and Coaches - Jacqueline Peters și Catherine Carr