Cum să te pregătești de Supervizare
Articol scris de grupul de lucru pentru Supervizare - Liliana Urziceanu și Mădălina Rădulescu
Terminologie:
Supervizor: practician acreditat/certificat sau aflat în formare
Supervizat: practicantul care vine în spatiul de supervizare, în rol de coach/mentor, team-coach, supervizor
Client: persoana(ele) care beneficiază de servicii de coaching, mentoring, team coaching.
Supervizarea este o componentă esențială în dezvoltarea profesională a coach-ilor si mentorilor, asigurându-se că mențin standardele înalte ale profesiei, reflectă asupra practicii lor (periodic) și continuă să se dezvolte atât profesional cât și personal. Pentru a profita la maxim de o sesiune de supervizare, este esențial să te pregătești înainte de a te întâlni cu supervizorul tău.
Iată mai jos câteva aspecte care să te ajute în pregătirea sesiunii. Gândește-te în primul rând ce ai vrea să obții de la sesiunea de supervizare!
Reflectă asupra practicii tale (recente) de coaching/mentoring.
Iată câteva întrebări care să te ajute în acest demers:Care au fost provocările/succesele?
Ce cazuri de clienți ies în evidență? Există ceva în comun la aceste cazuri?
Ce feedback primești de la clienți? (În mod uzual, e ceva ce s-a schimbat? E vreun feedback care iese în evidență)
Există teme sau modele recurente în sesiunile de coaching/mentoring? (sunt mai degrabă tentat să aduc problemele mele în supervizare sau cazurile „bune”?)
Cum te pregătești pentru sesiunile de coaching/mentoring?
Sunt situații pe care nu ai vrea să le discuți cu supervizorul tău?
Identifică subiectele de discutat în supervizare.
E important să te gândești la tema de reflecție pe care dorești să o abordezi cu supervizorul pentru a te asigura că atingi cele mai presante probleme în timpul sesiunii. În plus, în unele supervizări de grup, s-ar putea să fii rugat la începutul sesiunii să scalezi urgența cazului tău. Iată câteva idei (dar fără a fi limitative):Cazuri pe care le consideri dificile, în care a apărut un blocaj sau te simți nesigur
Dileme etice
Probleme de stabilire a limitelor
Tehnici pe care dorești să le îmbunătățești
Unul sau mai multe feedback-uri pe care le-ai primit de la clienți.
Verifică-ți notițele.
În acest fel, vei putea oferi context și detalii cu privire la subiectul abordat. Notițele pot cuprinde: rezumate de caz, propriile reflecții înainte sau după sesiunea cu clientul tău, înregistrări sau transcrieri ale sesiunilor (în acest caz asigură-te că ai acordul clientului).Stabilește-ți obiective pentru sesiunea de supervizare.
Poate nu vor fi atât de măsurabile dar tot vei primi această întrebare de la supervizorul tău.Pregătește-te să primești feedback de la supervizorul tău.
Știm că feedback-ul este un pas important în dezvoltare și învățare dar uneori e greu de primit. Așa că antrenează-ți mentalitatea de creștere, fii curios, cere clarificări dacă nu înțelegi anumite aspecte, construiește permanent încredere în relația cu supervizorul tău.Revizuiește standardele profesionale și etice.
Familiarizează-te cu standardele profesionale și etice pentru practica ta. În acest fel vei putea discuta despre dilemele și preocupările etice cu o înțelegere solidă a direcțiilor pe care trebuie să le urmezi.Asigură-te că îți creezi un mediu propice pentru dialogul de supervizare.
Dacă sesiunea este virtuală, găsește un spațiu liniștit, privat, asigură-te că tehnologia funcționează corect, redu distragerile externe pentru a rămâne concentrat în timpul sesiunii.Scrie! Ține un jurnal de reflecție!
După fiecare sesiune documentează principalele concluzii, idei, perspective. Reflectează asupra modului în care poți integra noile perspective în practica ta.
Nu uitați că o supervizare eficientă este un parteneriat!
Referințe:
On being a supervisee – Creating Learning Partnerships, Michael Carroll & Maria C. Gilbert, Psychoz publications, 2011
Reflective practice and supervision for coaches, Julie Hay, Open University Press, 2007
Reflect to create, The Dance of Reflection for Creative Leadership, Professional Practice and Supervision, Centre for Reflection and Creativity Ltd, 2020