Supervizare coaching și mentoring - recomandare de cărți
În iulie și august grupurile de lucru au decis să ia o binemeritată vacanță de la întâlnirile comunităților de practică - asta nu înseamnă însă că se pune pe pauză și studiul individual. Partea bună? Poți face asta oriunde găsești un loc la umbră, la plajă sau la o cafenea în mijlocul orașului!
Pentru inspirație i-am rugat pe colegii de la grupul de lucru de supervizare să vină cu câteva recomandări de cărți - perfecte pentru a fi citite în vacanță.
Vlad Duțescu ne recomandă:
Pentru mine, iulie este o lună dedicată intersecției dintre coaching team of teams și a unei întregi organizații, cu supervizare pentru team coaches (individual și în pereche), respectiv creșterii nivelului de recunoaștere și înțelegere a dilemelor etice în context de team coaching. Astfel am citit The Ethical Coaches’ Handbook, editată de Wendy-Ann Smith, Jonathan Passmore, Eve Turner, Yi-Yang Lai și David Clutterbuck, la Routledge în 2023. Pornind de la elemente fundamentale ale eticii în coaching, trece printr-o serie de aspecte practice, care includ și un capitol dedicat team coaching-ului. Cartea mai cuprinde 12 studii de caz și o parte interesantă despre provocări privind etica în coaching mai departe decât perimetrul tradițional. Revenind la team coaching, capitolul scris de Peter Hawkins și Catherine Carr ne face o introducere în perspectivele relațională, sistemică și eco-sistemică a dezvoltării maturității etice, prezentând 12 principii etice importante pentru abordarea sistemică în team coaching. De la a fi etic înseamnă mai mult decât să eviți un comportament non-etic, la riscul de a susține suboptimizarea sistemului, până la a antrena ascultarea nu doar a ceea ce se întâmplă în “cameră”, ci și a ceea ce/cine nu e în sesiune, cu adresarea aspectelor etice imediat ce ele sunt sesizate (“acum și aici”) și continuul efort al team coach-ilor pentru a-și crește nivelul de competență, capabilitate și capacitate, inclusiv maturitatea etică.
Cumva într-o ordine firească, a doua recomandare este Supervision in the Helping Professions, Fifth Edition, editată de Peter Hawkins și Aisling McMahon, alături de Robin Shohet, Judy Ryde și Joan Wilmot la McGraw-Hill in 2020. În cuvântul înainte scris de Michael Carroll, pe lângă o utilă trecere în revistă a edițiilor anterioare, de la prima, comparată cu un original, bine făcut și de încredere Ford, până la a patra, considerată o elegantă, turbo și de încredere variantă de tip Porsche. Ediția actuală e considerată ca fiind o adevărată vilă care a trecut prin “mâna” mai multor arhitecți, adăugând diferite părți și ajungând să aibă câte o cameră de reflecție pentru fiecare dintre profesiile care asigură suport oamenilor, inclusiv o interesantă “bibliotecă” cuprinzând ultimele cercetări privind supervizarea. E ceea ce m-a atras și pe mine la carte în mod deosebit, pe lângă capitole despre ce este o supervizare suficient de bună în vremurile noastre provocatoare, cele șapte capacități ale practicianului reflectiv, până la supervizarea în organizații, și mai ales întrebarea deschisă - în ce măsură ne îndreptăm spre supervizare ca o abordare comună, transversală, indiferent de tipul de proces de suport oferit de diferitele profesii existente momentan. “Practica supervizării va deveni din ce în ce mai importantă și chiar esențială atât timp cât umanitatea intenționează să conserve și dezvolte capabilitățile sale de a avea grijă de cei mai vulnerabili dintre membrii săi, mai ales în aceste timpuri în care resursele disponibile se restrâng și provocările cresc continuu atât în importanță, cât și în complexitate”. Vă doresc o vară inspirată, liniștită, care să vă ofere ocazia unor momente frumoase alături de cei dragi, încărcarea bateriilor, și clipe de reflecție și inspirație profesională.
Andreea Georghiță ne recomandă:
Prima recomandare pe care aș vrea să o las aici este: Coaching and Mentoring Supervision, editată de Tatiana Bachkirova, Peter Jackson si David Clutterbuck.
Pentru mine aceasta carte reprezintă “biblia” cărților de supervizare în coaching. Cred că mi-a adus cea mai mare claritate asupra a ceea ce înseamnă supervizarea pentru coaching și mentoring și cred că un plus față de alte cărți pe aceasta temă a fost diversitatea metodologiilor și abordărilor cu care se poate lucra în supervizare și mai ales acel eclectism pe care este necesar din punctul meu de vedere să-l integrăm în practica de supervizare cu coach-i si mentori, fiecare cu formarea și abordarea sa.
În plus, ce mi s-a părut extrem de valoros au fost fragmentele practice din fiecare capitol - exemple concrete de conversații dintre un supervizor și un coach sau mentor supervizat folosind metoda sau abordarea respectivă.
A doua recomandare este 101 Coaching Supervision Techniques editata de Michelle Lucas.
As spune ca este o carte extrem de potrivită pentru supervizorii în primii ani de practica (moment în care mă aflu și eu), perioada în care as tinde sa generalizez și să spun ca avem nevoie de instrumente, de structura, de modele etc. Ceea ce am găsit din plin în aceasta carte, care la fel ca prima, adresează o multitudine de abordări și tehnici potrivite mai multor școli de gândire.
Este o carte pe care o recomand nu doar sa o cititi, ci sa luati pagina cu pagina și să experimentați, sa va jucati cu metodele propuse in practica voastra.
As îndrăzni să spun ca este o carte potrivită și celor mai experimentați în supervizare, nu poate decat sa aduca o perspectiva actuala si mai fresh 🙂
Mădălina Rădulescu ne recomandă:
Part A Supervision and reflective practice
Part B Reflective Space
Prefață: Această carte ne-a fost recomandată ca lectură obligatorie în Formarea de Supervizare în coaching organizată de Goldvarg Consulting Group. Prima dată când m-am apucat de citit, nu am putut să o duc până la capăt. După o conversație cu colegii de grupă, într-o dimineață la 5.30 m-am reapucat să o citesc și nu mi-a venit să o mai las din mână. Vă las să o descoperiți în speranța că vă va aduce bucurie și o înțelegere mai profundă a ceea ce înseamnă practica reflecției în supervizare.
Câte ceva din ”am luat cu mine”:
· Să mă opresc și să reflectez după ce am lucrat în oricare dintre spațiile (camerele) supervizării.
· În primul rând metafora aleasă ”clădirea supervizarii” și existența mai multor ”camere” în această clădire. Sunt nu mai puțin de 6+2! Nu m-am gândit până la acel moment că un spațiu directive sau un spațiu evaluative ar putea face parte din spațiul supervizării. Cu toate acestea, ele pot co-exista în mod armonios și pot fi aduse în valoare în beneficiul clienților noștri.
· Ca orice clădire care se respectă, ”clădirea supervizării” are și o ”pivniță”, adică acel loc în care, atât supervizorul cât și clientul coach se ascund, alunecând din cele 6 spații destinate supervizarii.
· În supervizare este importantă conectarea cu propriile mele gânduri, emoții, sentimente, senzații fizice în corp. Recunoașterea acestora și aducerea lor în discuție este valoroasă pentru clientul meu și aduce valoare și crează un spațiu sigur pentru acesta prin exprimarea propriei mele vulnerabilități.
· Rușinea blochează învățarea: “Ne simțim vinovați când catalogam acțiunile noastre ca fiind rele dar rușinați când ne catalogam pe noi înșine răi” (Brene Brown). Poate că e ceva cultural sau legat de lingvistica dar am văzut de prea multe ori în interacțiuni etichete cu privire la persoane și nu referire la acțiuni concrete, astfel încât feedback-ul a devenit uneori instrument de ”critică” nu un instrument ”critic” (necesar) în creșterea performanței.
· Spațiul de reflecție poate deveni nefolositor atunci când creaza rușine sau când devine un scop și nu se transfera în acțiune. Siguranța mentală este pe primul loc și acesta ar trebui să fie obiectivul nostru principal.
· ”Nu este timp și spațiu suficient pentru o sesiune de practică reflectivă/supervizare cu un coach reticent și un supervizor stresat” :)
· Câteva instrumente pe care le folosesc în mod curent: baloanele de heliu, incidentele notabile.
Ca parte a dezvoltării profesionale continue a membrilor activi EMCC România are mai multe grupuri de lucru unde poți deveni voluntar pentru a dezvolta proiecte și pentru a îți consolida abilitățile. Pentru mai multe informații ia legătura cu noi!