Despre supervizare - pe larg
Articol scris de grupul de lucru pentru Supervizare - Liliana Urziceanu și Mădălina Rădulescu
Terminologie:
Supervizor: practician acreditat/certificat sau aflat în formare
Supervizat: practicantul care vine în spatiul de supervizare, în rol de coach/mentor, team-coach, supervizor
Client: persoana(ele) care beneficiază de servicii de coaching, mentoring, team coaching.
Sponsor: susținător al unui program de supervizare
În ultima vreme, în lumea coachingului și mentoring-ului, auzim din ce în ce mai mult despre supervizare. Conceptul nu este unul nou, știm despre el de la terapeuți ca practică obligatorie în meseria lor. Îl mai întâlnim în business unde sensul e diferit, supervizorul fiind cel care are atribuții de management/control: adică supravegherea sarcinilor și activităților îndeplinite de subordonați și oferirea de îndrumări și instrucțiuni acestora.
Ne propunem ca în cele ce urmeaza să poziționăm conceptul de supervizare din accepțiunea supervizării în coaching/mentoring.
EMCC Global defineste supervizarea ca ”un spațiu sigur pentru dialogul reflexiv cu un supervizor practicant, sprijinind practica, dezvoltarea și bunăstarea supervizatului (celui care vine in supervizare).”
Supervizarea este o formă de sprijin profesional pentru practicant, și se desfasoară separat de interacțiunea cu clientul. Este în primul rând un dialog legat de practică, o oportunitate de a reflecta asupra întâlnirilor cu clienții.
Chiar din definiție ne dăm seama că procesul de supervizare se desfașoară respectând câteva standarde, adica ”supervizorul practicant” are nevoie de un minim de pregatire pentru a putea deschide spațiul comunicării spre dialog reflexiv. Pentru că supervizarea nu se referă la actul de gestionare sau supraveghere a muncii cuiva, iar supervizorul nu este prezent atunci când supervizatul lucrează cu clientul, este important ca supervizorul să observe la nivel subtil și să aducă în discuție observările facute cu privire la posibile modele de gândire și poziționare, filtre aplicate, trăiri, motivații ale supervizatului. În egală măsură, să identifice posibile procese paralele și transferuri între el însuși și supervizat,
sincronicități posibile între dialogul dintre ei și dialogul dintre supervizat și clientul său. Este important să menționăm că în accepțiunea supervizării, lucrurile se întâmplă într-o formă sistemică, clientul supervizatului nu este doar el ca entitate ci este privit dintr-o perspectivă mai largă și anume a organizației/comunității din care face parte.
Scopul supervizării este, deci :
1. de a se asigura că supervizatul menține standarde profesionale adecvate,
2. de a facilita dezvoltarea practicii profesionale a supervizatului,
3. de a oferi sprijin pentru starea de bine bine a supervizatului,
păstrând permanent în minte că de buna dezvoltare a practicii supervizatului depinde calitatea muncii acestuia în beneficiul clientului său și a organizației din care acesta face parte.
Cu toate acestea, supervizarea nu se limitează la reflecția asupra cazurilor specifice clienților. Printre altele, poate fi un forum în care supervizatul:
discută dilemele etice
reflectă asupra punctelor forte personale și a zonelor de dezvoltare în aria sa de competență profesională
este sprijinit pentru a-și menține sănătatea psihologică
abordează teme mai generale privind dezvoltarea competenței, capacității și identității profesionale
menține sensul unei perspective, văzând practica ca și cum ar fi privită "din balcon"
explorează direcția în care doreste să își dezvolte rolul și practica profesională
iși dezvoltă abilitățile ca practician reflexiv
De ce este importantă supervizarea?
Practica reflexivă
În primul rând, supervizarea este o formă de facilitare a practicii reflexive. Este un dialog reflexiv care este conceput pentru a ne asigura că oferim cu toții tot ce avem mai bun ca profesionisti, în serviciul clienților noștri, al organizațiilor acestora și al tuturor stakeholder-ilor.
Profesionalizarea
Globalizarea aduce provocări care evidențiază importanța supervizarii. Si cum definițiile domeniilor de practică precum leadership-ul, coaching-ul, team coaching-ul, mentoring-ul, supervizarea și dezvoltarea organizațională se schimbă între limbi, culturi, sectoare de business și geografii, și se dezvoltă în timp, valoarea supervizarii crește, consolidând o abordare profesionistă în întreaga lume.
Acreditarea
Acreditarea sprijină și reglementează practica profesională continuă și oferă focus pentru dezvoltarea continuă. Angajamentul pentru supervizare este o cerință pentru acreditarea ca practician.
Asigurarea profesională
EMCC Global consideră că supervizarea este o necesitate pentru practica profesională și un mijloc prin care practicienii se pot asigura că acționează cu responsabilitate.
Etica și incluziunea
EMCC Global adoptă o abordare integrată. Cadrul de supervizare, Codul Global de Etică și Declarația privind diversitatea și incluziunea stau alături de alte resurse care contribuie la conștientizarea supervizorului, al cărui rol include sprijinirea supervizatului pentru a menține atât standarde ridicate de etică în practica sa, precum și mentalitate și abordare incluzive.
Funcțiile Supervizării
1. Facilitează dezvoltarea
2. Oferă asistență
3. Promovează standardele profesionale
a. Practica profesională
b. Practica etică
c. Practica reflexivă
În EMCC România, în cadrul Grupului de Supervizare ne propunem să oferim suport pentru crearea spațiilor de practică de supervizare pentru membrii comunității, atât din perspectiva supervizorilor cât sș din cea a supervizaților.
În același timp lucrăm la un calendar care să cuprindă atât sesiuni de practică cât și evenimente care să conțină teme de interes pentru cât mai mulți dintre noi.
Beneficiile practicantilor de supervizare din comunitatea EMCC România sunt numeroase așa cum a reiesit din chestionarul privind practica de supervizare, derulat pe parcursul lunii februarie 2024.
Le mulțumim pe această cale colegilor, pentru contribuție și implicare, și aducem aici o sinteză a acestora :
Claritate pe identitatea profesională și dilemele etice regăsite în rol de coach/mentor
Perspective multiple
Conștientizare și învățare continuă, cu impact asupra practicii cu clienții
Opțiuni noi, instrumente utile
Un spațiu sigur
Creștere personală
Deblocare (ieșire din bias, reflectare pe blind spot-uri)
Suținere, focus pe wellbeing-ul personal pentru a putea susține clienții
Feedback
Eliberare, ușurare, încredere
Mai bună dinamica emoțională
Îmbunătățirea practicii de coaching
Înțelegerea proceselor paralele
Recalibrare
Sentiment de apartenență și siguranță
Reducerea sindromului de impostor
Maturizarea identității profesionale
Reconectare cu competențele și codul etic.
Pe plan extern, Grupul de Supervizare continuă procesul de educație al comunității privind importanța practicii de supervizare.
Rezultatele acestui proces au început să dea roade și s-a concretizat în parteneriatul aflat deja în al doilea an, cu PWN România, parteneriat în care supervizori calificați ai comunității EMCC România oferă spații pentru supervizarea de grup, mentorilor din programul de mentorat al PWN România.
În același timp, aflat la prima ediție, programul Mozaic de mentorat intern al EMCC România, a inclus practica de supervizare în structura procesului aferent, completând deja primele sesiuni de supervizare de grup pentru mentorii înscriși în program.
Salutăm și apreciem aceste acțiuni inițiate de sponsori din ambele asociații și sustinute atât de voluntari cât și de participanți diverși!
Încheiem articolul cu definiția supervizării așa cum este ea prevăzută în Carta Profesională pentru coaching, mentoring și supervizarea coachilor la nivel UE.
”Supervizarea este o formă de suport profesional pentru coachul, mentorul sau supervizorul practician și se întâmplă în afara întâlnirilor cu clientul. Este în primul rând un dialog cu privire la practica celor de mai sus, o oportunitate de a reflecta și de a da sens discuțiilor cu clienții. Supervizarea poate fi descrisă ca un spațiu sigur pentru dialog reflexiv cu un profesionist care are experiență în coaching/mentoring și supervizare, sprijinind practica, dezvoltarea și starea de bine a supervizatului.”
Grupul de Supervizare EMCC România
Referinte :