Standarde profesionale pentru coachingul de echipă
Articol scris de Grupul de lucru pe Team Coaching - Mădălina Zaharia, Nicoleta Neghina, Corina Anghel, Carmen Grigore - membre EMCC România
În ultimele decenii, coachingul a evoluat considerabil, devenind o disciplină vitală în dezvoltarea personală și profesională. Dacă acum nici 70 de ani coachingul individual de performanță abia ce se inspira din cartea lui Timothy Gallwey (”Inner Game of Tennis”), industria s-a extins și a evoluat extrem de mult.
Pe la începutul anilor 2000 importanța lucrului în echipă și a colaborării în atingerea obiectivelor organizaționale a crescut și asta a condus la explorarea metodelor de coaching adaptate în mod specific pentru echipe. Domeniul coachingului de echipă a continuat să se dezvolte, odată cu recunoașterea necesității unor abordări sistemice pentru îmbunătățirea dinamicii echipei, comunicării și, în general, a eficacității sau performanței.
În prezent, coachingul de echipă reprezintă un domeniu în evoluție, cu discuții, cercetări și practici continue care îi conturează constant traiectoria în cadrul peisajului mai larg al dezvoltării organizaționale și al leadershipului. În lumina acestui progres, standardele profesionale de bază stabilite de EMCC (European Mentoring and Coaching Council) în mai 2020, primele de acest fel recunoscute la nivel global, au devenit fundamentale în asigurarea calității și profesionalismului în coachingul de echipă.
Scopul Cadrului conturat de EMCC este de a descrie un coach de echipă la 4 nivele de expertiză profesională, încorporând cunoștințele, capacitatea de înțelegere, abilitățile, comportamentele și nivelul de experiență pe care acesta le demonstrează. Aceste nivele determină și tipul de acreditare pe care un team coach o poate obține.
Cele 12 Standarde Profesionale de Bază nu își propun să funcționeze ca o listă cu elemente de bifat ci funcționează ca un ghid atât pentru coach-ii de echipă cât și pentru furnizorii de programe de formare și chiar organizații și invită la reflecție, învățare și la co-creare pentru îmbunătățirea continuă a domeniului.
Coach-ii de echipă pot astfel să:
● Categorizeze nivelul de educație și formare în coachingul de echipă (Descriptorii TCQA).
● Evalueze nivelul la care operează în prezent (Descriptorii ITCA).
● Își creeze un plan de dezvoltare aliniat cu standardele profesionale și indicatorii de performanță pentru a progresa în carieră.
Furnizorii de Educație și Formare pot să:
Proiecteze, ofere și evalueze programe de formare potrivite pentru diferite nivele de expertiză în coaching de echipă.
Dezvolte oportunități de formare care oferă trasee de progres adecvate.
Ridice în mod continuu standardele practicii de coaching de echipă.
Organizațiile, la rândul lor pot să:
● Înțeleagă nivelul de expertiză de care un coach de echipă are nevoie pentru a proiecta, livra și evalua un anumit program.
● Dezvolte intern oportunități de formare și să ridice în mod continuu standardele practicii de coaching de echipă.
Pentru mai multe detalii puteți accesa ”Cadrul de evaluare și acreditare pentru coaching de echipă la nivel global” dezvoltat de EMCC și vă invităm să urmăriți pagina EMCC România de pe LinkedIn unde vom dezvolta, pe rând, fiecare din cele 12 standarde profesionale de bază.