Interviuri Diversitate și Incluziune #4
Seria interviurilor ”Diversity & Inclusion” este un proiect marca EMCC Romania, găzduit de către Georgeta Dendrino care deschide subiectul Diversitate și Incluziune cu liderii din diverse companii din România.
Invitata de azi este Estera Anghelescu, M.B.A. - Recruiting and Employer Branding Director l Kaufland România și Republica Moldova
1. Despre tine - cine ești, cum ai ajuns / ales să faci HR?
Sunt Estera Anghelescu, Recruiting & Employer Branding Director în Kaufland România și Republica Moldova. Am început călătoria mea cu Kaufland în anul 2004, într-o perioadă când primele magazine în România nu erau încă inaugurate. Așadar, parcursul meu profesional s-a desfășurat aproape integral în retail, pornind de la departamentul Financiar-Administrativ, pentru ca treptat să mă orientez către Resurse Umane, implicându-mă în training, dezvoltare, recrutare și brand de angajator.
Trebuie să recunosc că nu am planificat inițial să activez în domeniul resurselor umane, însă odată ce am avut ocazia să îl explorez, m-am îndrăgostit de el iremediabil, prin natura lui foarte umană, prin calitatea interacțiunilor, dinamismul pe care îl are, dar și impactul major în business.
2. Știu că aveți inițiative în zona de DEI în firmă. De unde a venit această nevoie și cum o adresați?
Într-adevăr, suntem activi în implementarea unei game largi de inițiative de Diversitate, Echitate și Incluziune (DEI) în cadrul organizației noastre. Eforturile noastre variază de la promovarea echității și a egalității de șanse, la susținerea femeilor în poziții de conducere și până la crearea de programe specializate pentru angajarea persoanelor cu dizabilități, a celor în vârstă de peste 45 de ani sau a tinerilor. Toate acestea reprezintă inițiative interne, însă Kaufland susține, de asemenea, o serie de inițiative externe, alături de partenerii noștri, cu un impact social semnificativ în România.
Motivele din spatele acestor eforturi provin din conștientizarea rolului esențial pe care îl avem ca organizație de mare amploare în societate, precum și a responsabilităților care vin împreună cu acest rol. Credem cu tărie că o companie nu este doar un business, ci și un actor social important, care poate și trebuie să aibă un impact pozitiv asupra comunității în care operează.
Abordarea noastră în această direcție implică numeroase inițiative, atât interne cât și externe. Realizăm programe de instruire dedicate care să educe pe teme de diversitate, echitate și incluziune, stabilim parteneriate externe cu organizații și entități care susțin aceleași principii, organizăm evenimente cu scopul de a promova aceste valori și efectuăm evaluări interne bazate pe anumite standarde, cum ar fi certificarea Top Employer. În același timp, ne revizuim în mod constant procesele interne pentru a ne asigura că evoluția organizației noastre este una continuă și că ne adaptăm în mod eficient la schimbările și așteptările pieței muncii și ale societății în ansamblu.
3. Cum includeți pe toată lumea?
Ce metode utilizăm pentru a încerca să implicăm cât mai multe persoane? Ar fi nerealist să afirmăm că reușim să includem absolut pe toată lumea, dat fiind că industria în care activăm și natura muncii implică anumite limitări. Cu toate acestea, încercăm continuu să fim cât mai inclusivi, atât în cadrul relației noastre cu angajații, cât și cu clienții.
Intern, implementăm programe dedicate, precum programul A.C.C.E.S. (Angajare de Candidați cu Cerințe și Evoluții Speciale), inițiat în 2019 în România și ulterior extins în Republica Moldova. Acesta și-a propus angajarea a peste 500 de persoane cu dizabilități în cadrul companiei în primii ani și suntem mândri să spunem că ne apropiem de atingerea acestui obiectiv, urmând să extindem seria de angajări cu încă 500 de posturi. Experiența cu A.C.C.E.S. ne-a arătat că, deși un program poate părea complex și poate necesita resurse semnificative, determinarea este cea mai valoroasă resursă.
Complementar programului A.C.C.E.S., dezvoltăm și alte programe dedicate diferitelor categorii de angajați: persoane în vârstă de peste 45 de ani, tineri aflați la început de carieră, mame în proces de reintegrare în muncă, sau persoane cu statut social specific, precum refugiații din Ucraina pentru care am organizat evenimente speciale de angajare.
În acest an am lansat inițiativa „Cărucioarele Diversității”, dedicată promovării incluziunii sociale și egalității de șanse la locul de muncă. În cadrul acestui proiect, am introdus 100 de cărucioare de cumpărături, pictate în culori diferite, fiecare reprezentând o cauză pe care compania noastră o susține.
Roz – susține egalitatea de gen la toate nivelurile;
Mov – susține incluziunea persoanelor cu dizabilități;
Albastru – susține acceptarea și respectarea diferențelor culturale;
Galben – susține cu mândrie diversitatea de vârste.
Din 2020, suntem membri oficiali ai Camerei de Comerț a Diversității din România, unde dețin în prezent rolul de Vicepreședinte. Acest parteneriat ne-a permis să stabilim obiective noi și să ne conectăm mai bine cu mediul de afaceri din România. Deși demersurile Kaufland sunt cuprinzătoare în această direcție, suntem conștienți că doar printr-o abordare colectivă putem avea un impact semnificativ în societate, promovând acceptarea și incluziunea.
4. Ce tipuri de soluții aveți în firmă?
Avem la dispoziție o varietate de soluții complementare și într-o continuă evoluție. Printre acestea se numără programele interne de instruire pentru a facilita integrarea noilor colegi în echipa Kaufland, amenajări și echipamente specifice pentru persoanele cu dizabilități - precum case de marcat adaptate pentru persoanele care folosesc scaunul rulant, sondaje interne periodice pentru a înțelege starea de spirit a colegilor, workshopuri și programe de dezvoltare, și chiar spații dedicate pentru mamele care au nevoie să își aducă copiii la birou ocazional.
De asemenea, ne asigurăm că anumiți colegi, precum Delia, colega mea nevăzătoare din departamentul de Recrutare, beneficiază de soluții software adaptate care le permit să își desfășoare eficient activitatea cu programele standard utilizate în cadrul companiei.
Suntem într-o căutare constantă de noi soluții pentru a ne adapta nevoilor diverse ale colegilor noștri. Acesta a fost, de fapt, unul dintre motivele pentru care am organizat primul hackathon din România dedicat dezvoltării de soluții tehnice pentru o mai bună integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.
5. Aveți și parteneri externi firmei? Cum funcționează parteneriatele?
Colaborăm cu o varietate de parteneri externi, deoarece recunoaștem puterea colaborării și capacitatea de a transmite mesajul nostru unui public mai larg. Partenerii noștri includ numeroase organizații non-guvernamentale precum Motivation, ANR, ANSR, Ability Hub și Camera de Comerț a Diversității din România, dar și instituții publice precum ANDPCDA și Direcțiile Sociale de Asistență Socială și Protecția Copilului. În parteneriat cu aceste organizații, am organizat de-a lungul anilor diverse acțiuni dedicate persoanelor cu dizabilități.
Ne implicăm și în numeroase evenimente care promovează diversitatea și incluziunea, cum ar fi Wheelchair Tennis Open, Gala Atipic Beauty sau Inspiring Voices - conferința dedicată antreprenoriatului și leadership-ului feminin, pentru a numi doar câteva. Scopul acestor parteneriate este de a susține promovarea egalității de șanse la toate nivelurile și de a sprijini comunitățile care necesită o mai mare vizibilitate și integrare.
6. Ce provocări ați avut?
Ne-am confruntat și continuăm să ne confruntăm cu multe provocări, dar aș dori să încurajez cititorii să le vadă într-o lumină pozitivă, ca pe niște exemple de cum putem găsi soluții chiar și atunci când situația pare a fi fără ieșire. În cadrul programului A.C.C.E.S., una dintre cele mai mari dificultăți a fost adaptarea rolurilor și a responsabilităților asociate acestora, atât pentru pozițiile din sediul central, cât și pentru cele din magazine și depozitele noastre logistice. Am constatat rapid că unele dintre sarcinile esențiale care intră în descrierea postului nu pot fi îndeplinite în mod obișnuit de anumite grupuri de persoane, astfel că am avut nevoie de o flexibilitate considerabilă, și chiar de o doză de creativitate, pentru a integra viitorii colegi. Acest lucru ne-a condus la etapa următoare, care a implicat adaptarea spațiilor de lucru, cum ar fi casele de marcat special adaptate pentru persoanele în scaun rulant. Una dintre cele mai mari provocări a fost să extindem zona în care colegii noștri casieri lucrează pentru a permite accesul cu scaunul rulant. Acest lucru a necesitat un proces laborios de redesign al unor case de marcat, în colaborare cu echipa noastră internațională și alți parteneri externi.
Cu toate acestea, înainte de toate, am realizat cât de esențial este să ne concentrăm asupra unui aspect care poate fi mai puțin evident, dar are o importanță semnificativă: sensibilizarea colegilor noștri cu privire la importanța includerii persoanelor cu dizabilități în echipa noastră. Acest lucru s-a realizat prin inițiative de comunicare și programe interne de formare, pentru a asigura o integrare fără probleme a noilor membri în echipa Kaufland.
7. Cum vezi acest subiect în viitor? Cum arată discuțiile despre DEI în 10 ani?
Sunt ferm convinsă că subiectele de Diversitate, Egalitate și Incluziune vor câștiga tot mai mult teren și relevanță pe măsură ce avansăm într-o eră de transformări semnificative, atât în piața muncii, cât și în societate în general. Din ce în ce mai multe organizații încep să realizeze că recunoașterea diversității, asigurarea echității și crearea unui mediu inclusiv devin indispensabile în construirea unei strategii de succes pe termen lung.
Desigur, mai avem un traseu lung de străbătut, în care sunt necesare mai multă vizibilitate și conștientizare, dar eforturile în această direcție sunt în plină desfășurare. Faptul că putem seta un exemplu de succes prin programele pe care le implementăm pe piața locală ne oferă o motivație suplimentară să ne continuăm demersurile către atingerea obiectivelor. În plus, cred cu tărie că progresul tehnologic va avea un rol esențial în eliminarea barierelor dintre oameni, indiferent de dizabilitate, gen, rasă, religie, orientare sexuală, vârstă sau etnie.
Îmi imaginez că peste 10 ani, conceptul de normalitate se va schimba și ne vom îndrepta spre o societate cu adevărat tolerantă, unde diferențele nu ne despart, ci ne unesc și pun în evidență complementaritatea dintre noi, nu discrepanțele. Sunt poate idealistă, dar în spatele fiecărei acțiuni pe care o întreprind se află această speranță.
8. Mă gândesc în ce măsură inițiativele de mentoring și coaching le pot susține pe cele de DEI. Care sunt gândurile tale în acest sens?
Aș putea susține că intiativele de mentoring și coaching sunt de fapt interdependente cu cele de Diversitate, Egalitate și Incluziune. În fiecare dintre proiectele noastre am observat cât de esențială este componenta educațională, prin care se conturează un mediu sigur, în care învățăm reciproc și scopul formărilor este de a ne dezvolta și a adăuga la cunoștințele existente. Este evident că nu putem deține toate cunoștințele și cu siguranță experiențele de viață diferă de la un individ la altul, de aceea activitățile de mentoring și coaching pot veni în ajutor pentru a acoperi acele zone neclare pe care uneori nu știm cum să le abordăm.
Mai concret, la Kaufland am demarat cu sesiuni interne de formare, conduse atât de facilitatori externi, cât și interni. În timp, le-am completat cu o serie de traininguri online, la care toți membrii echipei noastre pot avea acces ușor și pe care le actualizăm constant. În plus, dispunem de materiale de comunicare interne pe care le distribuim prin diferite canale în cadrul organizației și căutăm constant noi metode de formare și comunicare pentru a ne asigura că toată lumea poate accesa cu ușurință aceste informații.
Lipsa de cunoaștere profundă a unui subiect nu reprezintă o rușine, iar deschiderea de a înțelege lucruri care ar putea fi în afara sferei tale de cunoaștere este un adevărat pas spre progres, spre o organizație deschisă, inovatoare, incluzivă, exact cum ne dorim să fie Kaufland, dar și societatea în care trăim.