Reflecție și reflexie

Articol scris de Andreea Gheorghiță, Doru Păducel și Ana M. Marin

EMCC Global a început o nouă inițiativă pe zona de practică reflexivă și reflectivă (R&R) un element cheie în procesul de acreditare. Scopul practicii reflexive este de a oferi o resursă cheie practicienilor care vor să-și ducă procesul de acreditare la următorul nivel sau vor să își actualizeze din nou nivelul actual. 

Genul acesta de evenimente oferă membrilor acces la metode, tehnici și unelte din zona de leadership, team-coaching, supervizare, mentoring, coaching și cercetare pe zonele acestea. Proiectul R&R oferă evenimente de 90 de minute la fiecare 2 luni în limba engleză și franceză conduse de EMCC Global Master Practitioner Catherine Marissiaux și EMCC Global Senior Practitioner Anne Berthelin în numele departamentului de acreditare EMCC Global.

Sesiunile îi invită pe participanți să se uite la diverse modele, dar și să practice împreună în grupuri mici, după ce învață modelul. Așteptarea este ca participanții să fie implicați activ în proces atât în plen, cât și în breakout rooms cu camera și microfoanele pornite pentru a interacționa în timp real cu ceilalți participanți. 

Programul este după cum urmează:
18 martie 2024 - Modelul de reflecție STARR

21 mai 2024 - Practica reflexivă cu Clare Beckett-McInroy

24 iunie 2024 - Modelul GIBBS

Din EMCC România 3 dintre participanții la eveniment au ales să împărtășească opinia lor după ce au participat la prima ediție a evenimentului dedicată modelul 7C.

Cum a fost experiența pentru colegii noștri prezenți la eveniment aflăm în cele ce urmează de la 3 dintre ei:

Andreea Gheorghiță

Pentru mine a fost o sesiune plină de învățare și practică, în care sincer am intrat cu ideea ca voi regăsi modelul de la Clutterbuck (The 7 Conversations Model), însă ceea ce mi-a deschis un pic apetitul și curiozitatea a fost invitația să aducem cu noi creioane colorate 🙂. Ceea ce a urmat a fost o oră și jumătate de practică reflexivă într-o formă frumoasă și creativă, trecând provocarea pe care o adusesem cu mine prin cele șapte lentile (“petalele unei flori ”în modelul vizual prezentat), practică din care am ieșit mai “bogată” cu ideea de a fi mai prezentă în practica mea folosindu-mă tocmai de mai multă joacă și bucurie :) 

O alta idee cu care am plecat din aceasta sesiune a fost legata de beneficiile pe care le aduce practica reflexiva în rutinele profesionale ale oricărui coach, mentor sau lider coach pentru a le susține procesul de dezvoltare continuă și maturizare etică în practica lor, cu toate acestea nu înlocuiește procesul formal de supervizare cu un supervizor acreditat. 

Doru Păducel

De ceva timp am introdus atât în practica de coaching, precum și în cea individuală, zona reflecției, astfel încât subiectul prezentării "Practica Reflectivă și Reflexivă" mi-a trezit curiozitatea.

Ceea ce poate nu îmi era clar la început, nu era definiția etimologică a celor două cuvinte - Reflectivă și Reflexivă, ci transpunerea lor într-o practică sănătoasă. Nu a trebuit să aștept mult, Catherine Marissaux a deslușit misterul, explicând cum totul este un proces pornind de la înțelegerea de sine, a celorlalți și a contextului. Prin înțelegere, vorbim de valori din toate perspectivele: personală, profesională, organizațională și socială, acestea ajutându-ne să dezvoltăm o conștiință critică. Ca un pas care permite creșterea, prin intermediul practicii reflexive, reconfirmăm și punem sub semnul întrebării presupunerile, atitudinile, prejudecățile, obiceiurile și competențele dobândite. Prin dezvoltarea unui arsenal de întrebări reflexive, toate acestea vor duce la o nouă formă de maturitate etică, care ne ajută să dezvoltăm capacitatea personală de autocontrol și, ca rezultat, să atingem dezvoltarea unei maturități etice în coaching, transformând coachingul într-un mod de a fi.

Și în cadrul primei prezentări pe această temă am avut parte de o exemplificare interactivă a modelului "The 7C".
A fost o experiență foarte personală și mi-a adus multe perspective în utilizarea și transpunerea acestei metode în practică. Cele 7 perspective (petale) create au culminat pentru mine cu două aspecte în partea de contemplare, adăugând întrebarea cu care funcționez și în acest moment pe retina: 

Îți creezi timp și spațiu pentru a te asculta pe tine însuți?  

Al doilea aspect a fost că din această practică, pentru fiecare petală, am fost solicitați să alegem un cuvânt reprezentativ pentru fiecare din răspunsurile noastre la întrebările care însoțeau cele 7 perspective/petale. La mine a rămas un cuvânt nu prea românesc: "FOCUS" - Pe ce te concentrezi? La ce ești atent? Combinat cu întrebarea de mai sus, cred că avem de muncă tot anul.

Să ne fie bine!

Sursă foto: Ana M. Marin

Ana M. Marin

Poate pentru că a fost facilitat de cele care l-au creat sau poate pentru că eram eu în dispoziția potrivită, cine știe? A picat perfect la început de an Atât de mult mi-a plăcut interacțiunea încât am ales să merg și la evenimentul în franceză - bifând astfel lucrul la limba lui Voltaire - unul dintre obiectivele mele personale din 2024. Modelul este reprezentat ca o floare cu 7 petale în al cărui centru se află inima.
Cu o facilitare în pas domol, am fost invitați să trecem prin fiecare dintre cei 7C cu întrebări de ghidaj menite să ne ajute procesul reflectiv. Acum scriind acest articol îmi dau seama că ceea ce m-a atras foarte tare a fost faptul că am putut să fac journaling ghidat pe o provocare personală din zona coaching-ului. 

Cumva (e o credință de a mea - nevalidată) mai toți cei prezenți am ales să lucrăm pe ceva ce ținea de practica de coaching sau mentoring :). Și asta ne-a adus mai aproape!
Așa cum zicea și Doru a ajutat aducerea clarității în comunitate a celor două abordări de practică reflectivă și reflexivă încă de la început. 

Apoi am trecut prin cei 7C - Contemplation (Contemplare), Care (Grijă), Curiosity (Curiozitate), Courage (Curaj), Compassion (Compasiune), Connection (Conectare), Creativity (Creativitate) cu întrebări de ghidaj astfel încât să facem practica reflexivă și reflectivă pe subiectul ales. Trecând prin fiecare C am schimbat perspective și prin întrebările de explorare am putut să facem journaling pentru situația aleasă.
Pentru mine cuvântul cheie care a reieșit în mai multe dintre perspective a fost „Curaj” 

În măsura în care vom avea alte impresii de la următoarele evenimente de la colegii noștri - vom reveni cu articole pe tema Practicilor Reflective și Reflexive.

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Despre Team Coaching în 2024

Next
Next

Visiting EMCC Italy Conference