Despre mentorat

Articol scris de Vlad Dutescu - presedinte EMCC Romania

Constantin Brâncuși spunea despre relatia sa cu Rodin (pentru care s-a dus special in Franta) – “La umbra marilor copaci nu crește nimic.”

Pornind de la nevoia de a ne uita cu atentie la diferentele culturale transfrontaliere si provocarile multilingvismului am pornit Coaching & Mentoring Festival. In timp ce engleza e pentru multi o a doua limba, si pentru mediul de business principala limba, intelegerea profunda a termenilor, evitarea “false friends” si gasirea unor termeni echivalenti in limba materna creaza oportunitatea unui dialog profesionist care să sustina integrarea conceptelor la un nivel ridicat de profunzime, cu impact direct in rafinarea propriei filosofii profesionale si felului in care lucram cu beneficiarii serviciilor de coaching, mentorat, team coaching si supervizare.

Colegii de la EMCC Romania au facut, si fac in continuare, un efort sustinu de a traduce si valida spiritul conceptelor. Mentoratul a beneficiat de actualizare, si pe site-ul nostru se gasesc cadrarea si defintia conforme abordarii noastre: „Mentoratul este o relație de învățare, care implică împărtășirea de abilități, cunoștințe și expertiză între un mentor și un client de mentorat prin conversații de dezvoltare, schimb de experiență și modelare de rol. Relația poate acoperi o mare varietate de contexte și este un parteneriat bidirecțional incluziv, pentru învățare reciprocă, care apreciază diferențele.” 

O data cu programul de sustinere a mentoratului profesionist pe care il desfăsuram prin EMCC - avand la baza un curs de perfectionare acreditat centrat pe procesul de mentorat, program de mentorat reciproc si sustinerea programelor organizationale de mentorat, am realizat ca exista posibilitatea de a crea confuzie prin termeni relativi similari lingvistic, si care definitiveaza concepte disticte pentru noi: mutual learning, peer mentoring si reciprocal mentoring.

Acceptiunea de invatare reciproca, mutuala, fundamenteaza cadrul de parteneriat bidirectional si vine alaturi de invatarea continua conforme cadrului de competente profesionale si a ghidului etic ale EMCC. Relatiile de mentorat de dezvoltare, mentorat in stil european, sau mai simplu, a filosofiei EMCC despre mentorat, puncteaza asimetria de expertiza si experienta (mai mult la mentor, si mai putin la clientul de mentorat, care doreste sa si-o dezvolte). Eliminand asimetria de putere (precum in mentoratul traditional dintre un ucenic si un maestru) echilibrata atat prin tipul de abordare centratat pe persoana, cat si prin deschiderea mentorului la invatare si la oportunitatea de a invata din experienta de mentorat si din relatia cu mentee-ul sau. Ceea ce e diferit de conceputul de “reverse mentoring” care recunoaste contextul zilelor noastre, cand expertiza poate sa fie la cineva mai tanar, nu neaparat la cel care este mai in varsta, asa cum se intampla in mod obisnuit intr-un mentorat traditional.

Peer mentoring defineste o alta situatie care este de asemenea, mai specifica zilelor noastre moderne: interdisciplinaritatea, respectiv profunzimea si varietatea unei “specializari” poate face ca un mentee (clientul de mentorat) sa apeleze la un “egal”, cineva cu o pozitie profesionala sau specializare similara care are o expertiza pe o zona care ii lipseste mentee-ului. De exemplu, Directorul National de Vanzari invata sa faca analize financiare de la Directorul Financiar care ii e egal in ierarhia companiei. Un specialist in marketing cu mai mare experienta in social media exploreaza optiuni de cariera si invatare cu colegii din echipa de marketing care au expertiza pe alte arii – PR, SEO, etc. In toate aceste ocazii exista un mentor si un mentee. 

Mentoratul reciproc (Reciprocal mentoring) este situatia in care partenerii de dezvoltare din relatia de mentorat, gasesc asimetria de expertiza mutual benefica si isi schimba pe rand rolurile in relatie, invatand unul de altul pe baza expertizei pe care fiecare o are, si care e utila si de interes pentru partener. De exemplu, un specialist in life coaching sustine un coleg care e specializat in executive coaching, respectiv executive coach-ul il sustine pe life coach sa se dezvolte si ca executive coach. In organizatii, unde exista experitiza multa si variata, se poate crea o matrice de suport, care se numeste Mozaic, constelatie sau cercuri de mentorat, in care mentoratul reciproc se realizeaza intre parteneri diferiti, pentru ca in timp ce Directorul National de Vanzari isi doreste sa isi dezvolte capabilitatile de analiza finaciara, Directorul Financiar e posibil sa aiba nevoie sa isi dezvolte capabilitatile de a comunica situatiile finaciare si are suport de la specialistul in PR din organizatie, care isi poate dezvolta abilitati de public speaking folosind ca mentor pe altcineva. 

Mentoratul este un instrument de sustinere emotionala si functionala prin tranzatiile personale si profesionale, cu multe fatete si valente, nuante distinctive, si doar prin aprofundare poate sa fie folosit la adevaratul sau potential. Simplu fapt ca cineva are experienta, expertiza si succes intr-un domeniu nu este suficient. La fel cum si cei care apeleaza la mentorat au nevoie sa inteleaga bine cum sa-si aleaga modelele pe care vor sa le urmeze si cum ii poate sustine un mentor profesionist.

Ana M. Marin

Coach, Trainer, Speaker, Bullet Journal Addict

https://www.anammarin.net
Previous
Previous

Recenzie de carte: Tehnici pentru Coaching și Mentoring

Next
Next

Despre Team Coaching în 2024